ENERGIENEUTRAAL IS HET NIEUWE NORMAAL

Maanwijk brengt op vele manieren verbinding. Misschien ook op gebieden waar je het niet op voorhand verwacht. Door technologie en duurzaamheid aan elkaar te knopen, maken we van Maanwijk een duurzame wijk. Dit gaat verder dan alleen maar huizen bouwen met een laag energieverbruik. Het vraagt om een brede aanpak op wijkniveau. Maar wat verstaan we onder een slimme en energieneutrale wijk hier in Leusden-Zuid? Ontwikkelingsmanager Joyce Besseling van Heijmans geeft antwoord op vijf vragen.

Wat is een energieneutrale woning eigenlijk?

“Energieneutraal betekent dat de energie die je verbruikt in balans is met de energie die je zelf opwekt. In de basis is het gewoon een fijne woning met nauwelijks energiekosten. Het energieverbruik van de wijk is per saldo nul en dat betekent dat er in de wijk net zoveel energie wordt opgewekt als dat de woningen verbruiken. Iedere woning wekt zijn eigen duurzame energie op, waarbij sommige woningen ook indirect energie leveren aan andere woningen. ”

Hoe vertaalt zich dat naar Maanwijk?

“In Maanwijk krijgen de woningen een geïntegreerd zonnedak. Doordat de panelen ín de dakconstructie verwerkt zijn, ziet het er mooi als één geheel uit. Via de zonnedaken wordt elektriciteit duurzaam opgewekt. Daarbij zijn de woningen ook nog eens super goed geïsoleerd. Je hebt dus minder warmte nodig om je huis op temperatuur te houden. Verwarmen gebeurt met individuele warmtepompen. De warmte wordt via een lage temperatuur vloerverwarming door het huis verspreid. In de zomer kun je met dit systeem je huis ook koelen, wat bij de hete zomers van afgelopen jaren wel zo prettig is.”

Is energieneutraal de norm?

“Nee, dat is het zeker nog niet. In vaktaal moet een nieuwbouwwoning voldoen aan een EPC van 0,4. Hoe lager die is hoe energiezuiniger de woning. Wij vinden bij Heijmans dat de EPC minimaal 0,0 moet zijn. Die ambitie hebben we ons ook in Maanwijk gesteld. We willen hier een ideale woonomgeving creëren voor mens en natuur, gericht op gezondheid, comfort en verbinding. Energieneutraal wonen past daar perfect bij. Dat we Maanwijk gasloos bouwen, is wel de nieuwe norm.”

En hoe zit dat dan met energieverbruik van apparaten ín huis?

“Naast alle energie die nodig is om de woning te voorzien van een prettig binnenklimaat, kunnen de zonnedaken ook energie opwekken die nodig is voor het gebruik in huis, zoals voor apparatuur en verlichting. In de toekomst zullen ook elektrische auto’s via de laadpaal aan huis kunnen opladen én ontladen. Dat betekent dat je de accu van de auto, die is opgeladen via het zonnedak, kunt inzetten voor het gebruik van huishoudelijke apparatuur.”

Wat ga ik straks als bewoner merken van een energieneutraal huis?

“Je woont straks in een comfortabel en gezond huis. Via sensoren wordt het binnenklimaat gemonitord, zoals de temperatuur, CO2-gehalte en de luchtvochtigheid. Het huis geeft inzicht en je kunt het zelf reguleren. Dit draagt bij aan gezonder leven. Afhankelijk van het verbruik zal de energierekening ook lager uitvallen dan normaal. Het is misschien zelfs mogelijk om te verdienen aan je energierekening wanneer je meer levert dan verbruikt. We bouwen hier een duurzame wijk, waar mens, natuur en technologie met elkaar verbonden zijn. Hoe duurzaam mensen het gaan gebruiken, bepaalt mede het succes.”