IN MAANWIJK DENKT HET HUIS MET JE MEE

Een goed binnenklimaat draagt bij aan een gezonde leefomgeving. In Maanwijk willen we dat je huis meedenkt over bijvoorbeeld ventilatie, temperatuur, energie en veiligheid. Shahid Talib van Heijmans legt in vijf vragen uit wat zo’n slimme woning straks voor jou kan betekenen.

Wat versta je onder een slimme woning?

“Een intelligente woning heeft diverse slimmigheden die met elkaar in verbinding staan om jou als bewoner te helpen en van alle gemakken te voorzien. In mijn optiek gaat het meer om een gezonde woning. De technologie zorgt voor een beter binnenklimaat, meer comfort en dus voor gezonder wonen. Zo’n woning doet echt veel meer dan alleen verwarmen. Hij is 24/7 online, geeft inzicht en is op afstand te regelen. Vanuit Heijmans zijn we hier al zo’n vijf jaar mee bezig. In Maanwijk zetten we de volgende stap.”

En wat is die volgende stap?

“Dat de woning optimaal is afgestemd en verbonden met jouw leven en wensen. Met een app kun je je woning alvast op afstand aansturen. Wij zorgen dat de basis goed geregeld is. Dan moet je denken aan een gezond binnenklimaat in huis, brandbeveiliging en inbraakbeveiliging  en hulp bij onderhoud. We willen dat je huis een seintje geeft als er bijvoorbeeld een luchtfilter vervangen moet worden.”

Kun je nog meer voorbeelden geven van slimme toepassingen in Maanwijk?

“Het huis is voorbereid op een perfecte WiFi-verbinding. Misschien niet de meest spannende innovatie, maar het is lastig om in een nieuwbouwwoning een perfecte WiFi-verbinding te krijgen. Dat kost je veel tijd en frustratie. In Maanwijk is dat vanaf dag één geregeld, ongeacht je provider. Je bent dus direct online verbonden met de buitenwereld. Verder zorgen we dat je je energieverbruik kunt monitoren. Niet alleen terugkijken, maar ook voorspellen. De woning schat op basis van data in wat het juiste moment is om de vaatwasser of de wasmachine aan te zetten, of om te koken op de duurzame stroom uit de batterij van je elektrische auto.”

Is zo’n slimme woning standaard in Maanwijk?

“Wij brengen het systeem plug & play aan, maar je kunt het zelf activeren. Het is niet verplicht en bewoners blijven eigenaar van de data. Ook qua privacy is het goed geregeld. Wij gebruiken alleen niet-gepersonaliseerde data om de aangeboden diensten te verbeteren en om het huis in de toekomst nóg beter mee te laten denken. Je bepaalt zelf of je deze data met ons willen delen. En wil je straks zelf slimme apparaten toevoegen? Geen probleem. Een slimme deurbel, geluid in je hele huis of een slimme assistent toevoegen kan uiteraard gewoon.”

 

Bestuur je je huis straks via één app?

“We proberen zoveel mogelijk vanuit één platform te werken, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarnaast willen wij dat bewoners zelf keuzes kunnen maken voor apps die zij willen gebruiken. Maar 6 afstandsbedieningen en 10 apps voor je huis is ook niet wenselijk. Dus daar zoeken we de juiste balans in. Ik zou het mooi vinden als we het delen van auto’s straks in dezelfde app kunnen verwerken. Dan moet je denken aan het reserveren, openen en opladen van een elektrische deelauto. Je regelt straks via je smartphone een Tesla die bij jou in de straat staat, zonder dat je ‘m zelf bezit. Dit soort extra services bij het huis, dat is waar we naar streven in Maanwijk. En dat is waarmee Maanwijk verbinding brengt.”